Diabéteszeseknél a hipoglikémia ellentéte is előfordulhat, amit hiperglikémiának nevezünk. Ebben az esetben a vércukorszint tartósan magas lesz. Ez főleg 1-es típusú cukorbetegségben fordul elő, inzulin hiányában. Ennek neve, ketoacidózis. A ketoacidózis fő tünete az acetonos lehelet, de jellemző még a hányinger, hasfájás, szapora, illetve mély légzés is. A hiperglikémia azonnali ellátást igényel, kezelése kórházakban történik.
Léteznek a friss, lédús gyümölcsök, például alma, cseresznye, málna és a száraztermésű, héjas gyümölcsök, például dió, mogyoró. A tápanyagtartalmuk különböző. A lédús gyümölcsök szénhidráttartalma 2-25 százalék között mozog. Míg a száraztermésű gyümölcsök cukortartalma ennél jóval alacsonyabb, 10 százalék körüli. Fontos, hogy aki cukorbeteg (diabéteszes), az vegye komolyan, hogy mely napszakban, milyen fajta gyümölcsöt fogyaszt.
A cukrozott befőtteket, lekvárokat, aszalt gyümölcsöket, gyümölcspépeket és gyümölcsleveket mindenképpen kerülje az, aki diabéteszes. Számolni kell továbbá azzal is, hogy minden cukorbeteg más, így az ajánlott mennyiségek is eltérhetnek. Fontos tehát egy dietetikus szakember segítsége, aki személyre szabott tanácsadás során az egyéni adottságokhoz mérten alakítja ki a cukorbeteg diétát.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése